Monday, 18 July 2011

"kek karemel"

Ni 1st time try buat kek caramel.  Rasanya boleh tahan la, sedap. Bila usha-usha resepi, tertarik sgt dgn kek ni. Mybe sebab warna dia kot. Tangan yang keras ni dikerah la gak utk buat kek ni. kalau yang rasa mcm malas nk buat n mao tempah boleh la contac 0177023212. Kalau korang berminat, ni ha resepinya :

kek karamel


  • bahagian (a)
2 sudu besar gula, masak atas api. (untuk buat gula perang). Jangan sampai coklat pekat, nanti rasanya pahit. Masak dalam loyang yang kita nk masak kek terus. 


  • bahagian (b)
1/2 tin susu cair
70gm gula caster
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

-> kacaukan bahan-bahan tersebut TAPI jgn sampai berbuih.

sorila, pic x bape clear. yg bintik2 tuh sebab esen vanilla dy blm serap btul. nti bole tapis.

  • bahagian (c)
140gm tepung gandum
40gm gula caster
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak

-> gula caster+telur dipukul hingga kembang
-> minyak masak
-> masukkan tepung gandum+baking powder dan air secara berselang seli sehingga sebati.


  • bahagian (d)
6 biji putih telur
70gm gula caster
1 sudu teh krim of tartar

-> pukul putih telur+gula caster+krim (gunakan volume yg maximum). pastikan sampai krim tu melekat, x boleh jatuh bila diangkat. 



oke, bahan sume da setel sekarang cara buat lak.
  1. masukkan (b) dalam (a)
  2. (c) dan (d) gaul sampai sebati



oke, lepas dah gaul boleh la bahagia jd beberapa bahagian, depend on bape  warna kita nk guna. masa gaulkan dengan warna jgn beria sgt, nti dy jd cair. ble siap masak dia x naik. masukkan warna yang dah siap dalam loyang yang dah ada bahagian (a) dan (b) tu. then setel. boleh la masak dalam double boiler dlm 40 mnt. biarkan dia sejuk dulu, masuk peti ais. 
nyam3..!!
Bila dah siap bolehlah potong-potong bagi bakal mertua rasa ke.. nak amek aty la konon. Kompem diterima bulat-bulat tnpa syarat. J


No comments:

Post a Comment